Coaching ondernemer / opvolger

Als ondernemer of leidinggevende heb je binnen je bedrijf niet altijd de gelegenheid je meest prangende vragen te delen of te bespreken met iemand. Ondernemers die bij mij komen, hebben verschillende vragen:

 • Ik wil mezelf ontwikkelen als ondernemer/leidinggevende.

 • Ik heb behoefte aan een spiegel/sparringpartner.

 • Hoe stuur ik mijn medewerkers op een goede manier aan?

 • Hoe maak ik optimaal gebruik van het talent van mijn medewerkers?

 • Hoe verhoog ik mijn medewerkerstevredenheid?

 • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn (goede) medewerkers vasthoud?

 • Hoe zorg ik voor een goede balans tussen het bedrijf en mijn privé?

 • Ik sta voor een moeilijke keuze.

 • Ik heb twijfels over de toekomst van mijn bedrijf of over mijn eigen toekomst binnen het bedrijf.

 

Ben jij opvolger (van een familiebedrijf), dan ken je daarnaast ook andere type vragen als ondernemer. De belangen van het bedrijf en de belangen van de familie kunnen soms tegenstrijdig zijn. De beslissingen die je neemt in het bedrijf hebben invloed op privé en andersom. Dat maakt het complex en vraagt veel van jou als opvolger. Op zowel het professionele alsook het emotionele vlak.

En wat te denken als je opvolger bent (of was), maar de bedrijfsovername is niet naar ieders tevredenheid verlopen. Juist dan kan het prettig zijn om buiten je eigen kring, helderheid te krijgen over je eigen positie en mogelijkheden.

Het kan ook zijn dat je overweegt het bedrijf over te gaan nemen. Vragen die je dan wellicht herkent zijn:

 • Hoe maak ik de keuze óf ik het bedrijf wel wil overnemen?

 • Heb ik de kwaliteiten wel om het over te nemen? Kan ik het wel?

 • Hoe ga ik mijn eigen koers bepalen?

 • Hoe geef ik als opvolger vorm aan mijn eigen functie en takenpakket?

 • Hoe ga ik om met de overdragers (in een familiebedrijf vaak de ouders)?

 • Hoe zorg ik ervoor dat het personeel mij accepteert?

Wil je eens van gedachten wisselen over wat je bezighoudt? Dan is een vrijblijvende kennismaking de eerste stap. Ik kom graag naar je bedrijf, maar je bent ook van harte welkom bij mij.

 • Leiderschapsontwikkeling
 • Talentontwikkeling

 • Medewerkerstevredenheid

 • Succes

“Na een pittige periode, die invloed had op mijn persoonlijke situatie als in mijn werk, voelde ik dat het tijd was voor verandering. Ik wilde bewust “betere” keuzes maken. Hier heeft Sylvia mij uitstekend mee geholpen. Vanaf het eerste ogenblik voelde ik mij op mijn gemak bij Sylvia. 

Ze heeft een heel arsenaal aan kennis, opdrachten, gesprekstechnieken, die ze natuurlijk en ongemerkt inzet. Het voelt gewoon alsof je een goed gesprek hebt. Ze communiceert helder, open en warm. Ze is ook intuïtief, analytisch, weet op het juiste moment, de juiste “kritische” vragen te stellen.”

Liesbeth Rambi

“Door een heftige gebeurtenis, was ik mezelf volledig kwijt. Er waren veel onzekerheden en emoties. Ik merkte dat ik er zelf niet meer uit kwam en hulp nodig was om weer grip te krijgen op mijn leven. Sylvia gaf me direct een vertrouwd gevoel. Ze heeft een warme, betrokken en open houding. Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt en dat was heel erg fijn. De opdrachten die ze mij gaf, waren pittig, maar hebben mij ook veel geleerd over mezelf. Tijdens het traject heb ik een goede positieve ontwikkeling doorgemaakt, ik heb inzicht gekregen in wie ik ben en wat ik kan, maar voor mijn gevoel ben ik er nog niet helemaal. Het laatste stukje zal ik zelf moeten doen en dat gaat me vast lukken met de tips, adviezen en handvaten die Sylvia mij gegeven heeft. Sylvia: ontzettend bedankt voor alles!

Mariëlle Hobert

“Vanaf het eerste gesprek legde ze de vinger op de zere plek. Door de pittige thuiswerk-opdrachten, de leuke oefeningen en de fijne gesprekken heeft zij mij (zelf)inzicht gegeven. Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.”

Jantien, HR functionaris

“Ik heb met Sylvia heel fijne gespreken gevoerd. Ze is heel open, oordeelt nooit en begrijpt je goed. Ze weet je goed te begeleiden op je ontdekkingstocht. Het traject heeft me rust, zelfvertrouwen en handvaten voor de toekomst gegeven.”

Kristel, financieel adviseur Rabobank

“Mijn hele leven heb ik afwijzend gestaan tegenover coaches. Tot het moment dat ik doorkreeg dat ik het zelf niet meer kon oplossen en ik kan je zeggen: het is het beste wat mij in mijn leven overkomen is. Een echte aanrader!”

Bob Hemmers, directeur BMF BV

“Rust, ruimte in mijn hoofd en veel geleerd over mijzelf. Best pittig, maar wél na ieder gesprek met een opgeruimd gevoel de deur uit en zin in de volgende uitdaging. De fijne omgeving en gesprekken hebben mij steeds een stapje verder gebracht. Dank daarvoor, Sylvia!”

Els Horseling, analist laboratorium voor medische microbiologie en infectieziekten

“Lees je dit en twijfel je net als ik deed? Dan zou ik zeggen: niet meer denken maar doen!! Na mijn eerste contact met Sylvia was ik al overtuigd dat zij bij mij zou passen en me verder zou kunnen helpen. Sylvia is professioneel, communiceert helder, kort en krachtig, stelt goede vragen. Ze is betrokken, neemt alle tijd, denkt met je mee, zorgt voor maatwerk. Ze gaf mij inzicht in mijn kwaliteiten en valkuilen, liet mij inzien wie ik ben, wat ik wil, wat ik nodig heb en waar ik voor sta en leerde mij hoe ik keuzes beter durf, kan en weet te maken.
Kortom dit coachingstraject heeft ervoor gezorgd dat ik nu weet wat ik wil, wat ik kan en wat bij mij past.”

Anoniem, leerkracht onderwijs